Hvorfor vand fødsel?

Posted by on dec 12, 2012 in Blog | 0 comments

Hvorfor vand fødsel?

Mange mødre vælger at føde deres babyer i varmt vand. Og det er der rigtig mange gode grunde til. Det varme vand  letter stress på de  muskler der ligger omkring livmoderen og medfører at den fødende får nogle rigtig dejlige vepauser med masser af mulighed for at få givet helt slip mellem veerne. I sin tid da eksperimenter med fødsel i vand startede op var det af hensyn til det ufødte barn, for simpelthen at skabe nogle rammer hvor barnets overgang fra livet inde i livmoderen til uden for, bliver så blide som muligt. Barnet kommer fra varme, til varme, fra vand, til vand, fra og til et dæmpet lys og lyd univers. Børn født i vand er oftest meget rolige og meget lidt bange helt fra starten. I dag oplever jeg at de fleste kvinder der planlægger vandfødsel hovedsageligt gør det af hensyn til dem selv. Det er almindelig kendt at vandfødslerne går en smule hurtigere, fordi mor er mere afslappet og, det gør det nemmere for livmoderen at arbejde effektivt. Effektive veer har en tendens til at være mindre smertefulde hvorfor de fødende ofte vurdere at en vandfødsel gør mindre ondt. Vi ved også at der er færre store bristninger i forbindelse med vandfødsel. Jeg tror det hænger sammen med at vandet der er varmt afspænder mellemkødet, og fordi vand også har en vægtfylde der ganske enkelt giver et ens modtryk på mellemkød og yoni når barnets hovede fødes. Vandet opfordre også til et emer naturligt stillingsskift i fødslen og det fordre jo både barnets rejse gennem bækkenet og tilbageløbet af blod fra kønsorganerne.Personligt elsker jeg vandfødslerne. vinden er nedsænket i et kar og har helt automatisk lige som et beskyttet rum at være i, eller afgrænset er måske et bedre ord. Her er det som kvinden har * helle* det er ganske praktisk også sværere for jordemødrene at foretage vaginale undersøgelse på en kvinde der har sat fødselskanalen ned på bunden af ca. 600 liter vand, og det mener jeg er en fordel for den fødende. Det er fint at blive undersøgt indvendigt under en fødsel, men helt klart kun når der er behov herfor, og ikke bare fordi det er en del af en afdelings rutine.

Jeg tror alle fødeafdelinger i Danmark tilbyder fødsel i vand som en mulighed, men man er ikke garanteret et ledig kar på de offentlige fødesteder, så hvis man vil sikre sig et kat hvis man får lyst til det, er at planlægge en hjemmefødsel med sit eget fødekar. man kan enten købe et nyt kar hos fx. Mamaslife, eller købe et brugt hos ander der har født eller leje et kar hos forældre og fødsel. www.FOGF.dk. Karrene man køber er oppustelige plastik kar, Forældre og fødselskar har hårde sider.

Hvis du er nysgerrig om fordelene ved waterbirth, gå til http://www.waterbirth.org/ at finde ud af mere. Eller bestil en jordemoderkonsultation med mig hvor vi kan diskuterer dine muligheder.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.